Jeanette Ruth Sveiven

Andreas Nordengen

Når det er detaljene som teller…

Jeanette har omfavnet sin nye levevei og virke. Gjennom flere år har hun gått litt i “sikksakk”, men talentet har alltid ligget der. Nå føler hun brikkene har falt på plass. Dette har nok vært meningen hele tiden, og nå er tiden inne for å satse.

 

På Berger i tidligere Svelvik kommune, har Jeanette sitt eget atelier hvor hun kan utforske og utvikle seg selv, og sin kunst. Inntil nå har hun trådd forsiktig inn i kunstverdenen og prøvd litt forskjellig, før hun til slutt fant seg selv og sin vei her i livet.

Hun tar seg god tid før hun setter den første streken. Forarbeidet må være på plass, perspektivet i motivet må være riktig og uttrykket hun vil få fram må være klart. Når hun er ferdig skal detaljene være «riktig» plassert og uttrykket ekte.

Jeanette fikk allerede som ungdom en forkjærlighet for rosemaling og nasjonalromantikk, så detaljene ligger naturlig i talentet hennes. Hun har en fantastisk måte å gjengi virkeligheten på, fra kuer som står samlet på enga til veteranbiler fra 50-tallet. Det er originalt og harmonisk, med motiver som de aller fleste har en relasjon til.

“Med tanke på alt som skjer rundt oss og de til enhver tid samfunnsaktuelle temaer, så er det viktig å ikke glemme vår opprinnelse og de bærekraftige verdiene. Det fine samspillet i naturen med dyrene og alt liv som blomstrer, kan være så vakkert og gi en følelse av harmoni. Små øyeblikk, men store gleder”, sier Jeanette. Hvis vi alle kan stoppe opp litt, trekke pusten og ta oss et øyeblikks pause, og bare kjenne følelsen av liv og indre ro, så skjønner vi alle hva Jeanette vil fortelle oss.

13 spørsmål

 1. Når lagde du ditt første kunstverk?

Det var når jeg var utvekslingsstudent i USA, som 16 og 17 år gammel. Det var et bilde av roser, et motiv jeg hadde med fra når jeg drev med porselensmaling. Det kunne jeg fått solgt, men ønsket å beholde det selv og ha med hjem til Norge.

 1. Kan du fortelle om deg selv og din bakgrunn?

Etter USA i 1994 gikk jeg på Tegning, form og farge som studieretning på videregående skole på Åssiden, i Drammen. Samtidig gikk jeg på mitt første kurs i rosemaling. Etter siste året på VGS i Sande begynte jeg å selge egen kunst. Det gikk i blekk tegninger og dekorasjonsmaling på tre. Jeg prøvde meg ett år som hjemmeværende kunstner og solgte litt på markeder og diverse. Deretter ble det stille med etter hvert tre små barn. Etter hvert mistet jeg gradvis litt motivasjon og «trua» på mine kunstneriske evner, og følte jeg måtte ha en bedre utdannelse og fast jobb. Da jeg var 34 år ble jeg student. Jeg startet med årsstudium i musikk, deretter ble det bachelor i språkfag, og så ett årsstudium i kunst og håndverk, og deretter PPU/Pedagogikk. Da ble jeg lærer og jobbet som det i litt over 2 år. Etter hvert begynte et sted inni meg å si at det er en annen vei jeg skal gå. Det er en mening med det meste, og med en god veileder skjønte jeg etter en god stund hva jeg ville gjøre videre med livet. Jeg har mye mer fokus i dag, som kunstner, og jobber med en strategi for hvordan jeg skal klare meg med min nye kunstbedrift. Nå gleder jeg meg til hver eneste dag over å få jobbe med det jeg liker aller best.

 1. Hva ønsker du å uttrykke/si i kunstverkene dine?

Vi må ikke glemme å ta vare på verdiene vi har som bærer over tid. Alt som er fra naturen og dyrene, så må vi ikke ta ting for gitt. Det samme gjelder ovenfor hverandre: Vi må godta hverandre uansett kjønn, funksjon, seksualitet, bakgrunn, og etnisitet.

 1. Hvor henter du inspirasjon?

Det er mye forskjellig! Jeg blir lett inspirert, og det er veldig gøy! Jeg bruker lang tid på å komme i gang med et bilde, og henter inspirasjon fra alt rundt meg, naturen, andre kunstnere, tidligere kunstepoker og mennesker jeg møter på min vei.

 1. Kan du beskrive kunsten din med 3 ord?

Allsidig, bonderomantisk og figurativt.

 1. Har du satt deg et mål?

Ja, jeg skal klare å stå på egne bein. Dette er min business, dette er veien jeg skal gå.

 1. Hvordan jobber du?

Jeg bruker foto og oppsøker ting og steder. Finner riktig komposisjon og fokus med riktig harmoni, og bruker det. Jeg jobber i lag og må ha på plass flere detaljer, så det kan ta lang tid før et verk blir ferdig.

 1. Hvilken norsk kunstner er din favoritt?

Ikke en, men mange! Runi Langum og hennes magiske strek og menneskeskikkelser, fargene hos Kikki Hovland…

 1. Hvilken internasjonal kunstner er din favoritt?

Er veldig fascinert av de gamle mesterne, 1500 tallets Michelangelo og Da Vinci! Men også art – Nouveau stilens maler Alphonse Mucha.

 1. Beskriv ditt drømmeprosjekt

Det må bli å male STORT! Å kunne ha en utstilling og holde en konsert samtidig, at de to fungerer i et samspill. Ja, hvorfor ikke tillate seg å tenke stort også, for eksempel i Operaen.

 1. Hvis du kunne velge et verk til din kunstsamling, uavhengig av pris, hvilket ville det vært?

«Brudeferd i Hardanger» av Adolph Tidemand og Hans F. Gude.

 1. Nevn 2 kunstnere du gjerne vil dele en utstilling med.

Grafittikunstner Eric Ness Christiansen og Runi Langum.

 1. Hva er kunst for deg?

For meg handler det mye om teknisk utførelse. Når jeg blir imponert over et kunstverk, så kan det være linjeføringen, komposisjonen, utførelsen, motivet, fargene, kontrastene og kombinasjonen av disse. Opplevelser og følelser spiller en stor rolle, kunst for meg setter i gang en tankeprosess jeg kan leve en stund på.

Jeanettes kunstverk på Egenart

Del

Kommentarer

 • Eyolf
  25/07/2020 at 14:28

  Mye spennende! Hils Marit fra meg . 🕺🎨🎭🍾🥂

Legg til kommentar