Håkon Amundsen

Andreas Nordengen

En strek full av historie

Håkon tar oss gjennom kunsthistorien. Fra Nattverdenen og Dalis surrealisme til pointilismen og kubismen. Han er i ferd med å fullføre en episk kunstreise i moderne tid.

Kjente kunstverk får en ny fortelling med Håkons strek. Han plukker ut de mest inspirerende, som har rørt han på en slik måte at de er blitt en viktig del av livet hans. Han studerer verkene. Lenge. Finner all informasjon, opprinnelse og bakgrunn som finnes om kunstverket og kunstneren.

Han er nå i ferd med å lage sin versjon av kunstverket med en personlig tvist hvor romvesener og klovner tar over. En utrolig kunstreise med en fascinerende sammenheng. Nøye gjennomtenkt tar han seg god tid i hver enkelt strek.

Detaljene er utrolige. Pennsamlingen hans viser en haug av variasjoner og tykkelser. Det er profesjonelt, og det vises tydelig i verkene hans. Jo nærmere man går motivet hans, jo mer dukker opp. Samtidig gjemmer han små detaljer som man ikke vet før han begynner å fortelle. Det hele omfavner i et stort «wow» og man blir fanget av øyeblikket.

13 spørsmål

 1. Når lagde du ditt første kunstverk?

I 1994/93. Da var jeg 13-14 år. Et Munch inspirert oljemaleri jeg var veldig fornøyd med, og som jeg anser som et verdig kunstverk. Den ga jeg bort til en god venn og eksisterer den dag i dag.

 1. Kan du fortelle om deg selv og din bakgrunn?

Er fra Svelvik. Begynte med Tegning/Form/Farge på VGS. Gikk videre til Tegning/Kunst/Design Folkehøyskole på Ringebu. Fikk jobbet med skulptur/leire som var moro og lærerikt. Jobbet deretter i Oslo med bolig samtidig som jeg spilte i band. Eklektisk.

 1. Hva ønsker du å uttrykke/si i kunstverkene dine?

Liker figurative verk, men også abstrakte verk som er figurative. Stor fan av Dali og Picasso. Ønsker å uttrykke det i mine verk, at det går an å lage figurative bilder i dag og «komme unna med det». Alt trenger ikke handle om følelser. Peter Draws har gitt stor innflytelse ift. doodle og strektegninger. Verkene mine blir ofte oppfattet som blasfemi, selv om det ikke er det. Mange har reagert både positivt og negativt, spesielt ift. religion. Men jeg prøver ikke skape noen konflikter, jeg tegner for meg selv og bryr meg fint lite om folk blir provosert.

Har blitt kontaktet av noen som mente jeg var en del av «Blue Beam» som er en konspirasjonsteori om NASA som samarbeider med aliens og vasker ut kristendommen for å lage en ny verdensreligion. Og det er jo akkurat det jeg gjør med verkene mine!

 1. Hvor henter du inspirasjon?

Fra naturen og friluft. Gamle renessansebilder. Verden og popkultur.

 1. Kan du beskrive kunsten din med 3 ord?

Streker, prikker og jur

 1. Har du satt deg et mål?

Hvert år. Fra august til august. Første år var det aliens, nå er det klovner. Neste fase blir enten ny rase eller «mash up» av de to jeg allerede har. Men det går fra august til august.

 1. Følger du trender?

Instagram henter jeg mye inspirasjon. Føler ikke at jeg følger trendene, da jeg føler heller at jeg har gått et skritt tilbake. Prøver på nye ting som etching og annen trykkekunst.

 1. Hvordan jobber du (ift prosessen)

Finner et bilde jeg vil jobbe med. Studerer det; komposisjon, perspektiv osv. Gjør mye research og bakgrunn for bildet. Starter med teknisk blyant, går videre med penn. Figur for figur, område for område. Skygger og valører kommer fram. Rengjør bildet med viskelær og deretter ny runde med penn for å få det til å «poppe».

 1. Hvilken norsk kunstner er din favoritt?

Ronny Bank. Men også fan av Isabella Blanco. Munch…

 1. Hvilken internasjonal kunstner er din favoritt?

Peter Paul Rubens. Men Picasso er mitt største forbilde.

 1. Beskriv ditt drømmeprosjekt

Egentlig er drømmen å starte et galleri. Et galleri med lav terskel for kunstnere.

 1. Hvis du kunne velge et verk til din kunstsamling, uavhengig av pris, hvilket ville det vært?

«Guernica» av Pablo Picasso

 1. Hvem kjøper kunsten din? Alder/kjønn

Begge kjønn. Alt fra 15 til 60/70 år.

Håkons kunstverk på Egenart

Del

Kommentarer

 • Ingen kommentarer enda.
 • Legg til kommentar